Article

Újabb programmatic buying helyzetkép

Nemrégiben újabb olyan értelmű elemzés jelent meg, amely arra figyelmeztet, hogy a marketingesek  – legalábbis egy részük – nem nagyon értik, mi is az a programmatic buying, így aztán nem is várható, hogy rálelkesedjenek. Ahogyan a WARC írja: maga a “programmatic” kifejezés is zavaros. Ráadásul gyakran leegyszerűsítik arra a tényre, hogy a reklámok adás-vétele automatizálttá válik, ami önmagában feltehetőleg nem kecsegtet olyan sok előnnyel. Legalábbis ahhoz képest, hogy mi mindent lehet(ne) kezdeni az így keletkezett, összegyűjtött és elemzett adatokkal. A jelenség úgy néz ki, hogy a szolgáltatók hevesebben ajánlgatják a s programmatic buying környéki szolgáltatásaikat, mint valaha, az ügyfelek meg csak kapkodják a fejüket. (Úgyhogy a WARC készített is gyorsan egy ügyfélközpontú eligazító anyagot, akit érdekel, itt érhet el egy demót belőle – vagy ha perkál, akkor sokkal többet.)

Ha nem is mozgathatunk meg a WARC-hoz hasonló erőforrásokat (hehe, most ezt elképzeltük, majd kihúztuk a biliből a kezünket), azért mi is igyekszünk minden alkalmat megragadni, hogy elmeséljük, éppen mi van vagy mi várható programmatic fronton. Most éppen az Accordant Media van ebben a segítségünkre, akik magukat “media trading desknek” nevezik (ami már megint egy új kifejezés).

Nemrégiben jött ki a 2014 első negyedévére vonatkozó programmatic jelentésük, amelyből kiderül, hogy az év elején tovább folytatódott a programmatic piac bővülése és a CPM árak növekedése. A következő főbb megállapítások olvashatóak a kutatásban:

  • Az RTB inventory globálisan 31 százalékkal bővült 2014 első negyedévében a megelőző három hónaphoz képest, míg éves összehasonlításban 5 százalékos a plusz.
  • Az Egyesült Államokban az aukciók volumene csak kis mértékben bővült 2013 utolsó negyedévéhez képest, viszont a stabil kereslet 16 százalékos áremelkedést hozott magával.
  • Az Egyesült Államok mögött Brazília, az Egyesült Királyság és Japán helyezkedik el a legnagyobb piacok listáján, míg 2014 első három hónapjában Olaszország és Spanyolország érték el a legnagyobb arányú bővülést.

Ahogyan írják, a szegmens gyakorlatilag “nekirontott” a 2014-es évnek, mind RTB, mind prémium vonalon. Emellett – azokon a piacokon, ahol már beindult a szegmens – a mennyiség mellett a minőség, az átláthatóság igénye is mind erősebb. Nemcsak az inventory minősége, hanem – ahogyan a WARC is megjegyezte – az adatok minősége, megfelelő elemzése is kulcskérdés. No meg az ezeken alapuló attribúciós modellek is. Ez utóbbiakkal kapcsolatban az Accordant Media alapítója, Matt Greizer megjegyzi: a last-click modellek alaposan alulbecslik bizonyos médiacsatornák és eszközök szerepét. Viszont szerinte a programmatic média cross-channel jellege segít abban, hogy jobban megértsük az egyes eszközök tényleges hozzájárulását a sikerhez, így okosabban allokálhassuk a költéseket. Mit is mondhatnánk: így legyen.

Ugyanezen elemzés máshol nem közölt eredményeit boncolgatja az AdExchanger is. Ők elsősorban az RTB-alapon értékesített hirdetésformátumokkal foglalkoznak. Miközben ezeknek a display hirdetéseknek a 70 százaléka a “Big 3″ közé tartozik (300×250, 728×90, 160×600), addig mindháromra igaz, hogy csökken a részesedése a mobil és közösségi inventory gyors bővülésével. A 300×600-hoz hasonló formátumok népszerűségének növekedése pedig annak tudható be leginkább, hogy mind több prémiumfelület kerül a programmatic inventoryba. Az Accordant Media szerint a számok, trendek meglehetősen egészséges piac képét mutatják. Hurrá;)

Forrás: AdExchanger

Forrás: AdExchanger