Article

Programozott vásárlás: több transzparenciát, egyszerűbb rendszereket szeretnének a marketingesek

Az Infectious Media márkatulajdonosokat kérdezett meg arról, hogy mit terveznek a programozott vásárlás terén, elsősorban, hogy tervezik-e márkaköltéseik növelését az elkövetkező 6-12 hónapban. 75 százalék igennel válaszolt ez utóbbi kérdésre, ugyanakkor az is kiderült, hogy még bőven akadnak elhárításra váró akadályok.

Martin Kelly, az Infectious Media alapító-ügyvezetője szerint az eredmények bizakodásra adnak okot, miszerint a hirdetők megértették, hogy mire jó nekik a programozott vásárlás: az adatok segítségével okosabb döntéseket hozhatnak a tervezés során, ráadásul már a nagyobb prémium felületek is elérhetővé váltak, így a márkakampányok szempontjából is kezd izgalmassá válni ez a lehetőség. Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű.

Amitől félnek

Van ugyanis egy sor akadályozó tényező, ami miatt a marketingesek nem növelik bátrabban a költéseiket a programozott szegmensben. Az Infectious Media kutatása szerint ezek az alábbiak:

A programozott költés növelés előtt álló legnagyobb akadályok a marketingesek szerint

A programozott költés növelése előtt álló legnagyobb akadályok a marketingesek szerint

Mint látható, a transzparencia hiánya még mindig a fő visszatartó erő, ami különösen azzal együtt súlyos, hogy a programozott vásárlás ökoszisztémája sötét foltok nélkül is meglehetősen bonyolult lenne. A további aggályok is mind a transzparenciát, a bizalmat, a biztonságot érintik valamilyen módon.

Amiben lehetőséget látnak

A szolgáltató azt is megkérdezte a marketingesektől, hogy hol látnak leginkább lehetőségeket programmatic területen. E szempontból az offline és digitális kampányok összehangolása vezet (55%), melyet az új adatforrások bekapcsolása (50%) és a programozott videó (45%) követ. A programozott tévét 40 százalék említette, ami a magyar piacon még annál is kevésbé aktuális, mint a többi említés, de majdcsak egyszer…;)

Ahogyan az aggályok között a transzparencia, úgy a lehetőségek terén az offline bekapcsolhatósága az örök sláger.  Martin Kelly szerint nem is rosszak az esélyek, hogy  2015-ben komolyan előre lehessen lépni ez utóbbi területen.  (Nem ő az egyetlen, aki így gondolja.)

Amiről többet akarnak tudni

A marketingeseket a fentiek fényében az foglalkoztatja leginkább (85%), hogyan lehet stratégiát kialakítani a programozott vásárlás területén, hogyan lehet ezt az eszköztárat kellő tudatossággal, átgondoltan használni. Szintén sokakat érdekel, hogy melyek az elérhető szolgáltatók (65%), illetve, hogy mások hogyan használták sikeresen a programozott megoldásokat (55%).

Azt Martin Kelly is megjegyzi, hogy a programozott vásárlás nem önmagában álló terület, az a tágabb marketingstratégiába illeszkedik, ám éppen a tudás- és bizalomhiány miatt a márkák egyelőre küszködnek az integrációval. Szóval van mit tenni az edukáció terén.

És végül egy összefoglaló infografika, ahogy kell;)

Infectious2