Article

2 milliárd eurós szegmens lesz a programmatic video

Öt éven belül, derül ki a SpotX előrejelzéséből, de gyaníthatóan addig sem fognak unatkozni a szegmens szereplői. A legnagyobb piac a brit, ám itt várható a legnagyobb ütemű fejlődés is az elkövetkező években. Lássuk a részleteket.

SpotX2020-ra 2 milliárd eurós piac lesz a programmatic video Európában, ami önmagában egy szép kerek szám, ám a SpotX arra is emlékeztet, hogy 2012-ben még mindössze 22 millió euró áramlott a szegmensbe, 2015-ben pedig már 375 millió, tehát a bővülés egészen brutális. 2020-ig átlagosan 38,7 százalékos éves bővülésre lehat számítani. Ha minden úgy alakul, mint ahogyan az SSP és a kutatási partner IHS szakemberei gondolják, az európai online videós reklámköltés több mint fele realizálódik programozottan.

Mint annyi más szempontból, a programmatic video terén is az Egyesült Királyság az éltanuló Európában. E piac adja jelenleg az európai programmatic video szegmens több mint harmadát (36,1%). Ez 2015-ben költésre lefordítva 135 millió eurót jelent, a 2020-as várakozás pedig 602 millió euró. Ez azt is jelenti, hogy az online videóra költött pénz szűk negyede (23%) realizálódik jelenleg a programozott szegmensben.

Ez utóbbi arány Hollandiában jelenleg 34 százalék, míg Franciaországban 19 százalék. 2020-ra kicsit más lesz a kép: a programozott szegmens teszi ki az online videó 63 százalékát a holland, 60 százalékát a brit és 54 százalékát a francia piacon. Az előrejelzés költésre lefordítva 358 millió euró a francia, 245 millió euró az olasz piacon, és addigra a ma még csak 31 milliós költéssel bíró német piac is összekapja magát és 254 millió euróval a harmadik legnagyobb piac lesz Európában. Szintén erőteljes bővülés várható a skandináv piacon, ahol a 2015-ös 21 millió eurós érték nő öt éven belül 138 millióra.

Ha minden jól megy, az Egyesült Királyság érettségét tekintve szépen lassan utoléri az Egyesült Államokat. Hiszen e becslés alapján 2020-ra nő a programozott szegmens aránya 60 százalék fölé az online videón belül, míg Amerikában ez mindössze egy évvel korábban várható. Az alapok persze jók: a brit piacon már most viszonylag magas a programozott vásárlást érintő tudásszint, a piaci szereplők száma és jelentős az elérhető prémium inventory mérete is.

És akkor a végére még két dolog. Az egyik a módszertan: az IHS 35 mélyinterjút készített médiatulajdonosokkal, sales house-okkal, ügynökségekkel, technológiai beszállítókkal, hirdetőkkel és szakmai szervezetekkel. Az ezekből kinyert információt fésülték össze a saját adatbázisukkal, amelyben várakozások, piaci hangulat-indexek, piacméretre és bővülési ütemre vonatkozó adatok egyaránt elérhetőek. És még ökonometriai modellezést is végeztek. Hát, köszönjük:)

És akkor a másik dolog: a teljes kutatási jelentés itt érhető el.