Article

ANA: egyre nagyobb ügyféloldali fókusz a programmatic-on

Új kutatással jelentkezett a legnagyobb amerikai hirdetőket tömörítő ANA programmatic témában.

ANA_Solo_Logo_Green_RGBA kutatás szerint 35% növelte a házon belüli programmatic erőforrásait, és csökkentette ezzel párhuzamosan a külsős ügynökségek szerepét. 2016-ban az ANA/Forrester kutatásában még csak 14% volt azoknak a hirdetőknek az aránya, akik azért csökkentették az ügynökségek szerepét, mert ők maguk nagyobb programmatic csapatot és tudást építettek.

A mostani eredmények szerint az ügynökségek még mindig fontos szerepet játszanak a végrehajtásban, de a hirdetők egyre inkább maguk szeretik kontrollálni a programmatic stratégia kialakítását és a szerződéses hátteret.

Az ANA szerint a megkérdezett hirdetők 69%-a tartja saját kézben a stratégiát és a kampányok irányítását, miközben 24% szervezi ezeket a funkciókat ki az ügynökségekbe. 19% dolgozik olyan programmatic modellben az ügynökségével, ahol a hirdető számára kizárólag egy végső ár ismert, a köztes folyamat és az árazás struktúrája nem. Egy évvel korábban az ilyen hirdetők aránya még 34% volt.

Bob Liodice, az ANA ügyvezetője szerint látható, hogy egyre több hirdető igyekszik egyre jobban kontrollálni a médiabefektetéseit. A szenzitív területek házon belülre kerülése zajlik, miközben javul a döntéshozatali képesség a költségek és a befektetések jobb megértése által, mondta el Liodice.

További megállapítások a kutatásból:

  • A hirdetők nagy többségét (78%) foglalkoztatja a brand safety a programmatic piacon.
  • A programmatic médiavásárlás fő terepe a desktop display (85%), amelyet a mobil display (74%), a desktop video (71%) és a mobil video (62%) követ.
  • A programmatic fő előnyei a közönség jobb megértése, a reachépítés képessége és a real-time optimalizálás lehetősége.
  • A legtöbb válaszadónak van egy olyan munkatársa, aki teljes idejében a programmatic projektekkel foglalkozik, és a legtöbb esetben három olyan csapattag van, aki munkája részeként valamilyen mértékben foglalkozik a programmatic-kal.
  • A megkérdezetteknek csak 40%-a gondolja programmatic médiabefektetéseit elég transzparensnek. A bizonytalanság forrását általában a rejtett költségek, a túl sok közreműködő és az jelenti, hogy nem mindig lehet tudni, hol futnak a hirdetések.