Alapfogalmak

Az alapfogalmak folyamatosan frissülnek, bővülnek! Amennyiben olyan meghatározást olvastál, ami neked segített megérteni valamely lényeges alapfogalmat, de itt nem szerepel, oszd meg velünk!

AD EXCHANGE

Ezeken a rendszereken (digitális piactereken) keresztül válik lehetségessé a licitálás. A médiatulajdonosok a rendelkezésre álló inventory-jukat dobják be, amely így elérhetővé válik a a potenciális hirdetők számára. Ez az elérhetővé tétel történhet direkt módon, vagy a hirdetési hálózatokon, vagy az SSP-ken keresztül. Az inventory így kikerül a placcra, azaz egy piactérre, ahol a hirdetők a jobban célozható közönségből csemegézhetnek.

Egy DigiDay-féle magyarázó cikk a témában elérhető itt.

AD NETWORK

A hirdetési hálózatok inventory aggregátorok, amelyek skálázható kínálatot hoznak létre több médiatulajdonos felületeiből. Specializálódhatnak hirdetési “típusokra” (pl. mobil, video), vagy témákra (pl. sport, technológia).

AGENCY TRADING DESK

Az ügynökségi trading deskek a médiaügynökségek programozott médiavásárlással foglalkozó részlegei. A cél az online hirdetési büdzsé hatékony felhasználása automatizált környezetben. Az adatok és a technológia felhasználása révén inkább közönséget, célcsoportot vásárolnak, mint reklámmegjelenést.

E témában további információért érdemes elolvasni az amerikai hirdetőket tömörítő ANA által kiadott alapozó dokumentumot.

DATA MANAGEMENT PLATFORM (DMP)

Röviden: a DMP-k célja, hogy összegezzék és rendszerezzék a felhőben a cégek számára azok ügyfél- és közönségadatait. Ennek a célja az, hogy a különböző csatornákon összehangolt, személyre szabott marketingaktivitásokat lehessen futtatni, költséghatékonyan, magasabb ROI mellett.

Egy sor definíció, pontosabban egy teljes white paper érhető el az IAB oldalán. Egy kiinduló ábra az említett IAB anyagból:

dmp

DEMAND-SIDE PLATFORM

A DSP-k arra szolgálnak, hogy a hirdetőket és az ügynökségi trading deskeket hozzákapcsolják az ad exchange rendszerekhez, rajtuk keresztül lehet aggregált releváns közönséget vásárolni. Ezeken keresztül tudja a megrendelő centralizált módon beállítani az alapparamétereket, vásárolni, futtatni, követni, optimalizálni a megjelenéseket.

Az OpenX magyarázó dokumentuma letölthető itt. Itt meg egy Digiday-cikk, amivel akár lehet vitatkozni is helyenként, egyébként nekik a teljes WTF Ad Tech magyarázócikk-sorozatukat érdemes átfutni.

PROGRAMMATIC BUYING

„A programmatic buying olyan online display hirdetésre utal, amelyet kereslet oldali szoftver interfészeken és algoritmusokon keresztül aggregálnak, foglalnak, futtatnak, elemeznek és optimalizálnak. RTB és nem RTB típusú módszerek is tartoznak ide, és olyan vásárlási típusok is, mint a Facebook Ads API és a Google Display Network. A programmatic buyingnak fontos eleme a számos forrásból elérhető adatok használata, amelyek a célzási és optimalizálási döntéseket segítik. Az online display reklám mind nagyobb hányada áramlik e szegmensbe, a módszerben kódolt hatékonyság miatt (mind a teljesítmény, mind a munkafolyamatok szempontjából). Az ily módon rendelkezésre álló inventory zöme nem garantált, licit alapon kel el, de azt várjuk, hogy a jövőben több garantált, prémium inventory válik elérhetővé. Bár a programmatic kifejezés kevés vagy semmilyen emberi beavatkozást sejtet, az analitikus kereskedők optimalizációs munkája jelentősen növeli a teljesítményt.” (Andy Cocker/Infectious Media)

A programmatic buying az eladó és a vásárló közötti automatizált tranzakció, ahol:

  • a vásárló meghatározhatja az elérhető közönség minőségét és árát
  • az eladó beazonosíthatja a felületeiért elérhető legjobb árat
  • a legjobb vételi ár több szereplős aukción keresztül határozódik meg
  • a legjobbnak bizonyuló vevőé lesz a megjelenés

(Reduce Data)

„Lényegét tekintve a programmatic buying egy automatizált aukció, melynek keretében reklámmegjelenésekkel kereskednek.  Exchange-nek nevezzük azokat a rendszereket, amelyek az aukciókat futtatják, míg azokat a rendszerek, amelyek különböző algoritmusok alapján vásárlóként jelennek meg ezek alkalmával, az úgynevezett real time bidderek.” (Gurbaksh Chahal/RadiumOne)

A programmatic buying típusai:

iab_programmatic(Forrás: http://www.iab.net/programmatic)

REAL-TIME BIDDING (RTB)

A real-time bidding, azaz a valós idejű licit a programmatic buying egyik típusa. (A típusokat lásd fentebb.) Ebben az esetben a licit minden hirdető számára nyitott, értékesítő és vásárló között nincsen direkt kapcsolat (adott esetben a hirdető nem is tudja, pontosan hova kerül a hirdetés), a felület, azaz a megjelenés nem garantált, ahogyan az ár is a licit folyamán alakul ki.

SUPPLY-SIDE PLATFORM

Az SSP-k olyasmik, mint a DSP-k, csak kínálati szempontból. Köztes szolgáltatást nyújtanak a médiatulajdonosok számára, melynek célja a kínálatoptimalizálás. Ezek az automatizált rendszerek többféle szolgáltatást nyújtanak, az alapvető cél a kínálat megmutatása a hirdetéseket (közönséget) vásárlók felé, ugyanakkor például arra is alkalmasak lehetnek, hogy a médiacég és a hirdető részvételével magán piacteret hozzanak létre, így teremtve lehetőséget pl. a prémium inventory zárt aukción keresztüli értékesítésére.