Article

Ez várható a programmatic buying világában

Nemrégiben adta aki a Magna Global a programmatic buying trendekre vonatkozó helyzetképét és előrejelzését, “The International State of Programmatic” címmel. Ebből szemezgetünk alább.

A főbb megállapítások:

  • Néhány éven belül a nem-prémium felületek nagy többsége programozott médiavásárlás (ezen belül is elsősorban RTB) révén cserél gazdát. Az amerikai piacon ez kb. 5 év alatt történhet meg, máshol “kicsit lassabban”.
  • 2017-ig a programozott vásárlás piaca globálisan éves átlagban 31 százalékkal bővülhet, ezen belül az RTB-költés éves átlagban 38 százalékos növekedésre számíthat. Nem igazán lesz különbség feltörekvő és fejlett piacok között, már ami az RTB penetrációját illeti.
  • A leggyorsabb növekedést Ázsia feltörekvő piacai produkálják: 2014-ben 73 százalékkal bővül a programmatic költés, és így meghaladja az 500 millió dollárt. Ázsiában Dél-Korea a legnagyobb programmatic piac, amely 2014-ben 237 millió dolláros értéket érhet el. Malajzia és Szingapúr RTB-penetrációja viszont meghaladhatja Kínáét.
  • 2014-ben Latin-Amerikában 836 millió dollárt költhetnek programozott médiavásárlásra, ami 67 százalékos növekedést jelent. Itt Brazília a vezető piac, amely a költés több mint felét viszi. Kolumbia RTB-penetrációja viszont eléri Mexikóét és Brazíliáét a vizsgált időszak végére.
  • Észak-Európában és Kelet-Közép-Európában idén összesen 488 millió dollárt költenek programozott vásárlásra. Svédország a vezető piac, amely – Brazíliához hasonlóan – a költés kb. felét viszi. Az elemzés itt Magyarországot említi olyanként, amely a penetráció tekintetében Svédország és Dánia szintjére juthat.

rtb_cee_ska A teljes tanulmány angol nyelven további érdekességekkel, adatokkal, ábrákkal elérhető ezen a linken.