Article

A Netflix is a programozott vásárlásra voksol

Nemcsak hogy remek tartalmakat készít, és – immár kimondva is – az HBO babérjaira tör a Netflix, a hirdetéstechnológiát is kiemelt területként kezelik. Hogy miért? Többek között így szereznének új előfizetőket.

netflix

Nincs rossz szériában a House of Cards-ot és az Orange is the New Black-et is jegyző OTT-szolgáltató. A Portfolio.hu egy napja írta, hogy “a Netflix papírjaival 2013 elején még 100 dollár környékén kereskedtek, ehhez képest mostanra már közel hétszereződött az árfolyam. A cégnél a külföldi terjeszkedés most a nagy sztori, a cég közölte, hogy a nagy növekedési potenciállal kecsegtető kínai piacra is belépne. Idén ennek hatására duplázódott az árfolyam. Hétfőn pedig több mint 3 százalékot erősödtek a papírok, amit a kedvező nemzetközi befektetői hangulat is segít.”

Ami a nemzetközi terjeszkedést illeti, az ambíciók nem kicsik. Nem elég, hogy Európában nekimennek az olasz és a spanyol piacnak (amelyek nagyok, de torrentezőkben gazdagok is), Indiát is be akarják venni. A Time.com szerint 2016-ban léphetnek be a hatalmas piacra, és a helyi igényekhez igazodva erősen építenek a mobil eszközökön való elérhetőségre, illetve az indiai produkciókra is.

Miért izgalmas ez a lépés? A cikk szerint két okból:

1. A Netflix célja az, hogy 2016 végére 200 országban jelen legyen. Az indiai piacra való belépés e stratégia nagyon fontos eleme lenne. A Netflix vezére, Reed Hasings szerint az elkövetkező két évben le tudják zárni a nemzetközi terjeszkedést úgy, hogy profitábilisak tudnak maradni. Ez a tempó jóval gyorsabb lesz (ha sikerül megvalósítani a terveket), mint amit korábban vártak.

2. India nagy piac. (Hát, ezzel finoman szólva sem túloztunk.) Nemcsak, hogy 1,2 milliárd ember él itt, de a cikkben idézett jelentés szerint ezen a piacon  nő a legnagyobb ütemben a netezők száma. Most 240 millió online felhasználónál járnak, és ennek a negyede (63 millió) tavaly lépett be a piacra. Brutális.

Mondjuk, nem lesz egyszerű buli, hogy mást ne mondjunk, nem egészen olyan az indiai net minősége, mint a hollandé, és a médiafogyasztási szokások is mások (mozi, Bollywood, ugye megvan…:). De a Netflixnek muszáj fejlesztenie. És akkor el is érkeztünk a programozott vásárláshoz, ami egy nagyon más téma, mint a nemzetközi terjeszkedés, de annyiban azért van kapcsolat a két kérdés között, hogy mindkettő révén új előfizetőkhöz akarnak jutni.

A WARC beszámolója szerint Kathy O’Dowd, a Netflix programozott vásárlásért felelő globális vezetője kiemeltnek tartja, hogy a cég naprakész legyen ezen a területen azon egyszerű oknál fogva, mert így tudnak skálázható módon személyre szabott marketingüzeneteket eljuttatni a fogyasztókhoz.

Miért fontos ez? A Netflixnek borzasztó nagy az elérése, és kicsit olyan, mint a mozi: “mindenkinek szól”, csakhogy nem mindenkihez ugyanazokkal a tartalmakkal jut el. Ezért lényeges a marketingüzenetek testreszabása is. Az automatizáció pedig azt teszi lehetővé, hogy a személyre szabás skálázható legyen.

A szakember kitért arra is a MediaPost konferenciáján, hogy a programozott vásárlás kiemelten kezelésének egyik fő célja az új előfizetők bevonzása. A Netflix rengeteg adattal rendelkezik, ezekből részletes profilokat tudnak készíteni és elég jól be tudják mérni, hogy e célközönség milyen attitűddel és szokásokkal bír. A meglévő felhasználói bázis elemzéséből tehát következtetést vonnak le arra vonatkozóan, hogy kiket és milyen tartalmakkal lehetne megszólítani. A Netflix számára a programozott vásárlás egyértelműen üzletfejlesztési eszköz.

És akkor még egy kis adalék (tavaly őszi, de ettől még izgalmas): a Netflix az Advertising Week e témával foglalkozó kerekasztal-beszélgetésén  elmondta, miért tartják házon belül a programozott vásárlás területét (annak ellenére, hogy elmondásuk szerint a médiaügynökségükkel szorosan együttműködnek):

  • Vannak olyan adatok, tudások, amelyeket nem szívesen adnak ki.
  • Ha az információ benn van, gyorsabban, rugalmasabban lehet cselekedni erre alapozva.
  • Jobb a belső együttműködés. A programozott vásárlásért felelő csapat hatékonyabban kommunikálhat a social vagy a PPC csapattal.
  • A Netflix Kathy O’Dowd szerint valójában, a szíve mélyén egy technológiai cég. Így jól passzol az in-house megoldás

Nos, az utolsó állítást tudjuk be (ön)marketingnek vagy a programmatic kerekasztal varázsának;) Szerintünk a Netflix egy olyan tartalomtulajdonos és -terjesztő cég, amely pillanatnyilag az egyik legjobb forrás akkor, ha az ember szereti a klassz filmeket, sorozatokat. Már ha elérhető. Mi például vágjuk a centit, hogy Magyarországra is terjeszkedjenek;)

1 Comment so far

  1. Pingback: A Hulu is előrelép programmatic vonalon | Real-Time Bidding blog

Comments are closed.