Article

IAB Europe helyzetkép a programmatic piacról

Network Next néven tartott találkozót az IAB Europe a nemzeti IAB-k számára március végén. Az aktuális trendeket körbejáró eseményen Daniel Knapp, az IAB Europe vezető elemzője tartott prezentációt a programmatic hirdetési piac állapotáról.

A prezentációból kiderül: a digitális reklámpiac növekedésének a következő években a programmatic lesz a motorja, és 2023-ra a nem-programmatic szelet alaposan lecsökken a költésen belül. Az európai display piacnak már 2017-ben 62%-át tette ki a programmatic, a “leginkább programmatic” formátum pedig a mobil volt, amelynél 80%-os arányt mértek.

A jövő egyik fontos hajtóereje a programmatic videó. A videós formátumokat számos csatornán és mechanizmuson keresztül lehet eljuttatni a fogyasztókhoz (desktop/mobil, programmatic lineáris TV stb.). A videó ennek megfelelően egyre nagyobb arányt képvisel a programmatic tortán belül. 2017-ben már minden harmadik programmatic dollár ment a videós szegmensbe.

A videó számára további hajtóerőt jelent az internetre kötött okostévék és Pay TV set-top boxok terjedése. Ez utóbbiak hajtják elsősorban az internetre kapcsolt eszközök piacát, kevésbé az okostelefonok. A connected TV szegmensbe áramló reklámpénzek 2023-ra megduplázódhatnak a nagy európai piacokon, azaz Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

Az audio szegmens szintén erőteljesen bővül a programmatic piacon belül, ennek a fő hajtóerejét a podcast és a streaming szolgáltatások jelentik. 2013-ra ez a szegmens 1 milliárd eurót tesz ki az IAB Europe által idézett becslés szerint.

Daniel Knapp prezentációja és további hasznos linkek elérhetőek itt: https://www.iabeurope.eu/blog/the-current-state-of-the-programmatic-advertising-market/